GameserversServers die via een netwerk game-clients met elkaar verbinden worden ook wel gameservers genoemd. Gameservers zijn in feite computerprogramma’s die andere programma’s en de spellen die op de computers van spelers staan verbinden.

Voor een gameserver heb je vaak een activatiecode nodig

Gameservers zijn dienstverleners en voor de goede orde: als we het hebben over games dan wordt gedoeld op spellen vanaf een lokale computer draaien en dus niet op online games. Om gebruik te kunnen maken van de gameservers is doorgaans een geldige activatiecode noodzakelijk. Zonder code kom je vaak niet op de server en kun je dus niet spelen. Wil je online een spel spelen, dan vraag je dus eerst als het ware toestemming aan de gameserver. Gameservers accepteren je gegevens en zorgen vervolgens voor een verbinding. Als het over servers gaat wordt vaak onderscheid gemaakt tussen connectie gameservers en spel game servers.

Gameservers gekoppeld aan een database om scores in op te slaan

De gameservers werken behoorlijk ingewikkelder. Deze servers blijven ook na de verbinding actief en slaan bijvoorbeeld de scores op. Vaak zijn gameservers gekoppeld aan een database om bijvoorbeeld de scores in te bewaren. Ook hier is vaak weer een activatiecode voor nodig die door gameservers wordt gecheckt om zo piraterij tegen te gaan. Gameservers worden gebruikt voor de spellen die over het internet gespeeld worden en kunnen voor verschillende platforms gebruikt worden. Denk daarbij maar eens aan de Xbox Live, PlayStation en WiiWare. Deze servers zijn dan ook altijd een breedband connectie nodig. In dit kader zullen de meeste mensen ook de Minecraft servers wel kennen. Behalve Minecraft maken ook spellen als Call of Duty, Halo 3, Warcraft, Silkroad Online en Battlefield gebruik van deze soort servers.

Steeds meer gamers maken een eigen gameserver

Steeds meer gamers maken overigens hun eigen gameservers, iets dat iemand met een beetje kennis van de computer altijd lukt. Je bent in elk geval een statisch IP-adres nodig in dat geval en een gameserver update tool. Voornaamste reden om zelf een server te maken is de als hinderlijk ervaren rol van de beheerder van andere servers die spelplezier nogal eens in de weg willen staan. Wat je ook kunt doen is het huren van tijdsloten op een open server. Dit kan echter nogal een duur grapje worden en dan is het zelf creëren van een gameserver een voordeligere optie. Hoe dan ook; zonder server speel je niet online tegen je vrienden.

Gameservers voor de juiste verbinding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *